Hankekuulumisia
Kevät on kiirinyt hurjaa vauhtia viileistä keleistä huolimatta ja keväisen energistä tohinaa on ollut myös KP AlkIoT-hankkeessa. Löysimme heti alkuvuodesta kaksi muuta hevosten hyvinvoinnin ja teknologian parissa puurtavaa organisaatiota, joiden kanssa muodostettiin yhteistyötiimi. Hevostietokeskuksen ja Savonian Tekoälyä talleille, sekä OAMKin Teknologia osana hevosalan yrittäjyyttä-hankkeiden tiimien kanssa olemme jakaneet tietoa ja kuulumisia, sekä suunnitelleet yhteistä näkyvyyttä hankkeille. Alusta asti tapahtuva yhteistyö saman teeman parissa toimivien kesken tehostaakin mukavasti hanketyötä, kun esimerkiksi työn päällekkäisyyksiä voidaan välttää. Hanketoimijat tapasivat myös livenä Oulussa 13.5, kun OAMK järjesti hevosalan teknologioihin liittyvän keskustelutapahtuman. Kiitokset järjestäjille!
Nyt kuitenkin lyhyt kurkistus KPAlkiot-hankkeen tapahtumiin. Kevään mittaan hankkeemme on jatkanut valmisteluvaiheessa aloitettua kartoitustyötä saatavilla olevista teknologioista ja kuullut myös erilaisten laitteiden ja antureiden ominaisuuksista teknologia-alan yrityksiltä. Kartoitamme, millaisia laitteita markkinoilla jo on, ja miten niiden avulla hevosten hyvinvoinnin eri osa-alueiden mittaaminen sujuisi tehokkaammin. Markkinoilla onkin ollut jos jonkinmoista vipstaakkelia tarjolla ja on ollut erittäin mielenkiintoista sukeltaa anturiteknologian maailmaan hevostalouden kulmasta!

Laitteiden hyödyntämismahdollisuuksia arvioidessamme olemme luonnollisesti hyödyntäneet Mittarit hevosten hyvinvoinnin arviointiin-hankkeessa kerrytettyä hevosten hyvinvoinnin tutkimustietoa, sekä KPAlkIoT-hankkeen ensimmäisessä alkutuottajaverkoston tapaamisessa kerättyä tietoa hevosyritysten tietotarpeista. Hankkeemme alkutuottajaverkostoon kuuluu hevoskasvatuksen ja muun hevostoiminnan alkutuottajia. Heidän ammatillisen osaamisensa ja mittavan kokemuksensa avulla voimme tunnistaa hyvinvoinnin osa-alueita, joiden teknologisesta kehittämisestä olisi suoraa hyötyä arjen työssä ja siten kerättävä data tulisi varmasti tarpeeseen ja hyötykäyttöön. Hankkeessamme järjestettiin lisäksi ensimmäinen laajemman innovaatioverkoston tapaaminen, missä hanketyömme tukena ja apuna on niin teknologiasektorin, kuin myös eläinlääketieteen ammattilaisia.
Kaikki edellä mainitut toimet muodostavat hanketyöryhmämme työskentelyn raamit, kun mitattavat parametrit ja mittauslaitteet lopulta valitaan hankkeessa toteutettavaan testaukseen. Anturiteknologia on liiketoimintana tällä hetkellä niin kuuma peruna, että hanketiimin tulee pitää pää kylmänä silmissä vilistävien vaihtoehtojen kanssa ja liikkua jämäkästi kohti käytännön testausvaihetta! Siitä lisää siis myöhemmin.