Vastuullisuus on jatkuvaa parantamista
Markku Saastamoinen (MMT, dosentti) toimii johtavana tutkijana Luonnonvarakeskuksessa ja on vuosien saatossa tullut tutuksi hevosalan toimijoille monien eri aiheiden tiimoilta. Hän on mukana myös Mittarit hevosen hyvinvoinnin arviointiin-hankkeen ohjausryhmässä. Kaksiosaisen blogitekstin ensimmäisessä osassa Markku kertoo ajatuksiaan vastuullisuudesta.
Markku pohjustaa, että kotieläintuotannossa puhutaan tuotantotavoista, joilla tarkoitetaan eläimen, ympäristön ja ihmisen kannalta kestävää ja vastuullista toimintaa. Hyvinvointi on vastuullisuuden ja kestävyyden keskeisiä tekijöitä, joten lähtökohtaisesti sen pitäisi olla itsestäänselvyys ja esiintyä läpileikkaavasti ilman sen erityistä korostamista. Hyvinvointi käsittää koko hevosen elinkaaren. Koska hevosia tuodaan paljon ulkomailta, ulottuu vastuullisuus tältä osin periaatteessa myös hevoskauppaan ja maahantuontiin, aivan kuten minkä tahansa tuontituotteen kohdalla.
”Oleellista on mittaaminen ja validit, relevantit mittarit meidän olosuhteisiimme. Vastuullisuus ei ole mitään ilman mittareita. Kliiniset ja olosuhteisiin liittyvät mittarit ovat selkeitä, mutta jälkimmäiset resurssipohjaiset eivät yhtä hyviä kuin eläinperäiset. Käyttäytymisen mittareihin liittyy paljon tulkinnan mahdollisuuksia, ja oleellista onkin arvioijien osaaminen.” toteaa Markku.
Vastuulliseen toimintaan kuuluvat jatkuva parantaminen ja kehittäminen – lain vaatimukset voidaan aina ylittää. ”Lisäksi kaikki alan toimet vaikuttavat yhteiskunnan hyväksyntään alaa kohtaan. Hevosen hyvinvointi on korostetusti esillä ”puolustusnäkökulmasta”, mutta sen pitää olla niin sisäänrakennettu ja läpileikkaava, että muodostuu itsestään selvyydeksi”, Markku muistuttaa.
Hyvinvoinnin osalta on kehitettävä mittarien lisäksi menetelmiä ja toimia, joilla sitä parannetaan. Näitä ovat paremmat rata- ja kenttäpohjat, kunnolliset tarhat aitoineen, riittävä ulkona pidon mahdollisuus, riittävä päivittäinen liikunta, terveellinen käytön mukainen ruokinta jne.
”Hyvinvointitekijät kytketään ympäristön ja ihmisten hyvinvointiin ja turvallisuuteen one-health-ajatuksen mukaisesti. Hyvinvointitekijöiden, eli elinympäristön parantaminen, vaikuttaa ympäristöön – usein lisäämällä ympäristön rasitusta, kuten vaikkapa eroosiota tai ravinne- ja mikrobipäästöjä, mutta voi myös vaikuttaa myönteisesti monimuotoisuuteen. Hyvä ympäristö lisää hevosen hyvinvointia ja terveyttä! kiteyttää Markku.
Tekstin kokosi haastattelun pohjalta Terhi Thuneberg