Aktiivipihatto edistää hevosen hyvinvointia
Harjun oppimiskeskuksen aktiivipihatossa asuu lähes 40 hevosta. Aktiivipihatto on pihatto, jossa eläimet asuvat vapaana laumoissa toistensa kanssa, hevoset saavat rehunsa ruokintaautomaateista ja ne voivat mennä lepäämään makuuhalleihin silloin kun haluavat.
Harjussa on kaksi erillistä aktiivipihattolaumaa, joihin mahtuu 20 hevosta. Yhdelle laumalle on käytössä kaksi makuuhallia, neljä heinäautomaattia ja yksi väkirehuautomaatti sekä lisäksi ns. vapaan heinän alue, jonne annetaan pääsy vain tietyille hevosille. Molemmilla laumoilla on käytössä kaksi isoa lämmitettävää vesiallasta. Yhden lauman alueen koko on 4 000 neliömetriä.
Hevosilla on kiinnitettynä harjaan tai kaulapantaan ruokintatägi, joilla ne saavat automaatista yksilöllisen määrän rehua. Jokainen hevonen opetetaan aina alkuun käyttämään ruokinta-automaatteja. Uudet hevoset totutetaan aina ensin laumaan siten, että ne tuodaan lauman sisällä oleviin totuttelukarsinoihin. Totuttelukarsinoissa hevoset pääsevät haistelemaan toisiaan turvallisesti, aita välissä.
Kun laumaan tuodaan uusia hevosia, niitä tuodaan aina enemmän kuin yksi kerrallaan. Näin lauman kiinnostus ei kohdistu vain yhteen hevoseen vaan useampaan, jolloin uusien hevosten on helpompi sopeutua laumaan. Mitä nuoremmasta hevosesta on kysymys, sitä nopeammin se oppii käyttämään automaatteja, mutta myös sopeutuu helpommin laumaelämään. Kun vanhat ja uudet lauman jäsenet kohtaavat ensimmäistä kertaa, kaikilta on turvallisuussyistä poistettu takajaloista kengät. Näin varmistamme, ettei mitään suurempia vahinkoja pääse syntymään, jos hevoset alkuun nahistelevat.
EERCF – hankkeessa (Equestrian Education and Research Center Finland) aktiivipihattoon asennettiin hevosten seuranta- ja paikannusjärjestelmä, joka näyttää hevosten sijainnin 50 cm:n tarkkuudella. Kyseinen UWB-teknologiaa käyttävä tägi on kiinnitettynä hevosen kaulapantaan. Näin saadaan dataa hevosten liikkumisesta aktiivipihaton eri osissa ja paljonko se kävelee vuorokaudessa. Lisäksi lisättiin kameroiden määrää yhdeksääntoista eli hevosia voidaan seurata tarvittaessa myös laitumella.
Aktiivipihatto edistää hevosen hyvinvointia monella tapaa. Ideana on jäljitellä hevosen luonnollista käyttäytymistä: hevoset kulkevat automaatilta toiselle kuten etsisivät rehua luonnossa. Näin ne saavat liikettä, joka pitää hevoset kunnossa. Hevoset saavat automaateista rehua vain vähän kerrallaan, pienissä erissä, kuten etsiessään luonnosta rehua. Vesi on tarjolla isoissa laakeissa altaissa, joista hevosten on helppo juoda riittävästi. Hevoset voivat elää laumaelämää lajitovereidensa kanssa. Hengitysilma on raitista ulkoilmaa.
Aktiivipihatossa hevoset ovat ihmisten kanssa tekemisissä enemmän kuin karsinatallissa. Esimerkiksi siivous tapahtuu hevosten seassa ja hevoset ovat ns. silmän alla koko ajan. Aktiivipihatossa hevonen ei myöskään yhdistä ihmistä rehuun eli lauman seassa on turvallista kävellä. Nykyisissä energiansäästötalkoissa aktiivipihaton energiankulutus on huomattavasti pienempi kuin perinteisessä karsinatallissa: lämmitettävät sosiaalitilat ovat suhteellisen pienet, ja hevosten huoltotila, jossa on vain kolme pesukarsinaa ja käytävä, on ns. puolilämmin tila.
Harjun aktiivipihatossa on tehty tutkimus hevosten lepokäyttäytymisestä, kun laumaan tuotiin uusia hevosia. Tästä Sandra Hänninen Harjun oppimiskeskuksesta kertoo tulevassa blogitekstissä lisää.
Teksti ja kuva Juliska Storskrubb. Juliska toimii Harjun oppimiskeskuksessa Hevosalan koulutus- ja tutkimuskeskuksessa projektipäällikkönä ja tekee väitöskirjaa Helsingin Yliopistossa hevosten hyvinvointiin liittyen. Tällä hetkellä hän toimii myös projektipäällikkönä Airide-hankkeessa, jossa tuotetaan uusia, älykkäitä oppimismenetelmiä ja teknologioita.