Keitä kaikkia löytyy hankkeen takaa?
Hanketta hallinnoi Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä (Kpedu). Keski-Pohjanmaan ammattiopisto järjestää luonnonvara-alan koulutusta Kannuksen, Kaustisen ja Perhon toimipaikoissa. Kaustisen toimipaikassa on toteutettu hevosalan koulutusta vuodesta 1984. Oppilaitos tuottaa koulutusta hevosalan toimijoiden tarpeisiin muun muassa ravi- ja ratsuhevosten hoitamisesta, kengittämisestä, hevoshieronnasta ja hevospalveluiden ohjaamisesta.
Kpedun koulutusyhtymän vahvuutena on profiloituminen hevosten hyvinvoinnin huomioivaan hevosen pitoon. Oppilaitoksen talleille on mm. laadittu hevosten hyvinvointisuunnitelma, joka kattaa hevosten ennakoivan terveydenhuollon sekä hevosten hyvinvointia tukevan talliympäristön.
Hankkeen vetäjänä toimii Marjo Kaivolahti-Koukkari (kuvassa oikealla). Marjo on työskennellyt hevosalan ammatillisen koulutuksen parissa erilaisissa suunnittelu-, ohjaus- ja opetustehtävissä. Hän vastaa hankkeen kokonaisuuden hallinnasta, koordinoinnista ja raportoinnista. Hankepäällikön tehtäviä ovat mm. ohjausryhmän ja muiden työryhmien koordinointi, hankkeen käytännön toimien suunnittelu ja organisointi sekä raporttien ja maksuhakemusten laadinta. Hän osallistuu myös viestintään ja hankkeen toimenpiteiden toteuttamiseen.
Marjo, millaisia työpäiviä ja -tehtäviä on ollut nyt hankkeen ekan puolen vuoden aikana?
Essi Wallenius (kuvassa vasemmalla) on hankkeen Welfare Quality® -asiantuntija. Hän on sertifioitu nautojen ja munintakanojen Welfare Quality-auditoija. Essin Armenta Benessi-yritys tekee auditointeja ja konsultaatiota eläinten hyvinvoinnista. Mm. Osuuskunta Maitomaan ja Juustoportti Oy:n maitotilojen welfare quality-auditoinnit ovat Armenta Benessin kontolla.
Essi, millaisia mahdollisuuksia näet hevosten welfare qualityyn perustuvassa hyvinvointimittaristossa? Mitä eniten odotat projektilta?
Yksi hankkeen osatoteuttajista on Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK). HAMK on Suomen toiseksi suurin luonnonvara-alan kouluttaja, jonka biotalousosaamisen yksikköön kuuluu myös maaseutuelinkeinojen koulutus Mustialassa. HAMKin asiantuntijat osallistuvat hankkeen toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen, kuten tiedon keräämiseen ja hyvinvointia mittaavan järjestelmän kehittämiseen, pilotoinnin järjestämiseen, auditointijärjestelmän kehittämiseen sekä viestintään.
Hankkeen toimenpiteitä voidaan toteuttaa osin opinnäyte- ja opiskelijaprojektitöinä. Terhi Thuneberg (kuvassa toinen oikealta) toimii hevostalouden lehtorina ja odottaa innolla hankkeen konkretisoitumista pilotointivaiheeseen:
Menna Rantala (kuvassa keskimmäisenä) on monessa hankkeessa keitetty ja omaa vankan kokemuksen projektinhallinnasta. Menna, miltä tuntui lähteä mukaan tähän hankkeeseen?
Toinen osatoteuttaja on Harjun oppimiskeskus Oy. Harjun Oppimiskeskus Oy toimii ammatillisena luonnonvara-alan koulutuksenjärjestäjänä Kaakkois-Suomessa. Oppilaitos tarjoaa tällä hetkellä hevostalouden, luonto- ja ympäristöalan, maatalouden, metsäalan ja puutarha-alan ammatillista toisen asteen koulutusta. Suurin osa koulutustoiminnasta painottuu hevostalouteen.
Harjussa on selvitetty laajasti, kuinka sen opetustallia kehitettäisiin ajanmukaiseksi ja hevosten hyvinvointia tukevaksi toimintaympäristöksi. Harjun oppimiskeskus onkin ensimmäisenä oppilaitoksena Suomessa ottanut käyttöön aktiivipihaton, jossa hevoset voivat elää lajityypillisessä ympäristössä luonnollisesti laumassa.
Oppimiskeskuksen asiantuntijat osallistuvat hankkeen ohjausryhmään ja työryhmiin. Harjun oppimiskeskuksen aktiivipihatto on yksi hankeen pilotointikohde, minkä lisäksi organisaatio osallistuu pilotointikohteiden kokoamiseen ja pilotointien toteuttamiseen alueellaan.
Katri Korpi (kuvassa toinen vasemmalta) on mukana hanketyöryhmässä ja toimii hevostalouden tutkintovastaavana ja Master-ratsastuksenopettajana. Katri on tehnyt pitkän uran hevosalalla. Welfare Qualityyn pohjautuva arviointi on suuri askel eteenpäin hyvinvoinnin mittaamisessa – Katri arvelee sen merkitsevän paljon hevosalan yrittäjille: